/Eläkkeeltä yrittäjäksi: mahdollistako?

Eläkkeeltä yrittäjäksi: mahdollistako?

Moni eläkeläinen jää vanhuuden päivilllään pyörittelemään peukaloita. Keho ja mieli ovat tottuneet työntekoon ja päivät kotona tuntuvat yhdentekeviltä. Samalla pieni eläke voi patistaa pohtimaan uusia mahdollisuuksia. Yrityksen perustaminen eläkeiällä on onneksi mahdollista. Se voi toimia samalla sekä loistavana tapana hankkia lisätienestejä että tuoda arkeen uutta tekemistä ja sisältöä. Itse asiassa tilastojen mukaan eläkkeeltä yrittäjiksi ponnahtavat suomalaiset ovat yksi yrittäjämaailman nopeiten kasvavista ryhmistä.

Mitä mahdollisuuksia eläkeläisellä on alkaa yrittäjäksi?

Itse asiassa yrityksen perustaminen eläkeiässä ei ole yhtään sen monimutkaisempaa kuin työiässä, sillä yrityksen tai toiminimen rekisteröiminen ja paperityöt hoidetaan täysin samalla tapaa. Tässä vaiheessa kaikkein olennaisin ero on kuitenkin se, että eläkeläisen ei tarvitse työikäisen tapaan hankkia yrittäjille pakollista yrittäjän eläkevakuutusta eli YEL-vakuutusta. Tämä pätee niiden eläkeläisten tapauksessa, jotka ovat yli 67-vuotiaita.

Toiminimi, kevytyrittäjä vai kokoaikainen yrittäjä?

Jos liiketoiminta on pientä tai sivutoimista, kaikkein paras vaihtoehto on perustaa toiminimi. Toiminimi on kaikista yritysmuodoista edullisin perustaa ja tässä vaiheessa myös yritystoiminnan pyörittämiseen tarvittavat paperityöt ovat kaikkein yksinkertaisimpia. Jos taas veroilmoitusten täyttäminen, laskujen lähettely ja muut paperihommat eivät kiinnosta, yritystoimintaa voi tänä päivänä harjoittaa näppärästi myös laskutuspalvelun kautta. Kyseessä on tällöin niin sanottu kevytyrittäjyys.

Kevytyrittäjyys on nimensä mukaisesti kevyttä yrittämistä, missä yrittäjä hankkii asiakkaat normaaliin tapaan, mutta laskutus tapahtuu tällöin laskutuspalvelun kautta. Näin laskutuspalvelu niin sanotusti maksaa yrittäjälle palkan tehdystä työstä, josta se ottaa oman prosenttinsa välityspalkkiona. Vaikka yrittäjälle jää työstä vähemmän käteen, on kevytyrittäjyys joissakin tapauksissa varteenotettava vaihtoehto, sillä tätä kautta laskutuspalvelu hoitaa yrittäjän puolesta kaikki paperityöt aina kirjanpidosta lakisääteisisiin ilmoituksiin. Näin yrittäjälle jää tässä mielessä tehtäväksi vain se kaikkein tärkein, eli asiakkaiden hankinta ja työn tekeminen.

Ennen eläkettä yritystoimintaa pyörittänyt henkilö voi myös jatkaa toimintaansa eläköitymisen jälkeen. Tässä mielessä ainoa muutos on se, että YEL-vakuutusta ei enää tarvitse maksaa, koska vanhuuseläke korvaa kyseisen eläkkeen maksun.

Jos liiketoiminta vaatii alullepanoon pientä lisapotkua, myös yritysrahoitus on eläkeläiselle mahdollinen vaihtoehto. Vakuudetonta rahoitusta on tänä päivänä helppoa hakea netistä ja rahat voi saada tilille jo saman vuorokauden aikana. Jokainen lainahakemus käsitellään yksilöllisesti, jolloin lainanhakijan on mahdollista saada juuri omaan tarpeeseen sopivin lainatarjous.

Eläkkeen kartuttaminen

Monet eläkeläiset suuntaavat tai jatkavat yritystoimintaa eläkkeellä myös rahan takia. Alati pienentyvät eläkkeet eivät välttämättä pysty takaamaan samaa elämänlaatua, jolloin osa eläkeläisistä jatkaa työntekoa myös eläkeiässä. Onneksi eläkkeen kartuttamisen voi varmistaa myös eläkkeelle astumisen jälkeen. Mikä parasta, vanhuuseläkkeellä yrittäjätoiminnasta saadut tulot eivät vaikuta vanhuuseläkkeen määrään, joten töitä voi huoletta painaa ilman tulorajoja. Tässä vaiheessa kannattaa kuitenkin muistaa, että kasvaneet tulot vaikuttavat nousevasti myös veroprosenttiin.

Vaikkakaan se ei ole pakollinen, eläkkeen kartuttamista voi jatkaa YEL-vakuutuksen myötä vapaaehtoisesti. Näissä tapauksissa eläkettä karttuu vanhuuseläkkeen lisäksi 1,5 prosentin verran vuodessa. Tätä lisäkertymää tulee kuitenkin hakea erikseen. Eläkettä on mahdollista kartuttaa myös triplana silloin, jos päättää siirtää eläkkeelle jäämistä muutamalla vuodella. Näissä tapauksissa eläkettä voi kertyä vuodessa 4,5 prosentin verran.

Yrityksen perustaminen on mahdollista myös osa-aikaeläkkeellä. Tällöin työpanos ei kuitenkaan ole täyspäiväisen yrittäjän tapaan sama, sillä sekä YEL-työtulo että työaika tulee puolittaa. Näissä tapauksissa eläkettä karttuu 1,9 prosenttia vuodessa aina 63 ikävuoteen saakka, jonka jälkeen se nousee perinteiseen 4,5 prosenttiin.