/Keinoja turvata oma eläke

Keinoja turvata oma eläke

Moni ikääntyvä henkilö on huolissaan siitä, tuleeko saamaan lainkaan eläkettä siinä vaiheessa, kun eläkeikä kolkuttaa ja olisi oma vuoro astua eläkkeelle. Itse asiassa huoli on levinnyt jo niin laajaksi, että moni parikymppinenkin pohtii samaa. Tästä syystä keinot turvata oma eläke tulevaisuudessa ovat juuri nyt erityisen arvokkaita, sillä vähintään oman selustan turvaaminen tuo mielenrauhaa. Tähän artikkeliin on koottu hyviä vinkkejä oman eläkkeen turvaamiseksi, joten se kannattaa lukea huolella, jos oman eläkkeen kohtalo huolettaa jo nyt.

Asuntosijoittaminen

Asuntosijoittamisella on yllättävän monet kasvot. Se ei ole pelkästään asuntojen vuokraamista, vaan asuntoihin voi sijoittaa kovin monin eri tavoin. Kerromme tässä kappaleessa, millaisin tavoin asuntoihin voi sijoittaa, sillä moni omaa tulevaisuuden eläkettä suunnitteleva ja murehtiva pyrkii järjestämään itselleen lisätuloja asuntosijoittamisen kautta. Onnistuessaan suunnitelma on hyvä, mutta asuntosijoittaminen voi olla myös yllättävän haastavaa, ellei sen kiemuroita ja riskejä tunne riittävän hyvin. Vuokralainen saattaa esimerkiksi sotkea asunnon tai jättää vuokrat maksamatta. Hänen häätämisensä voi olla yllättävän haastavaa. Asunnon vuokraamiseen voi liittyä yllättävän monenlaisia ongelmia, joiden selvittely on haastavaa niin henkisesti kuin taloudellisestikin.

Asuntosijoittaminen saattaa tähdätä myös siihen, missä omat eläkepäivät tulee viettämään. Moni tähtää eläkepäivinään Espanjan aurinkoon ja asunnon hankkiminen etukäteen voidaan nähdä omanlaisenaan asuntosijoittamisena. Hyvään aikaan tehdyt kaupat voivat tarjota asunnon edullisesti, mutta Espanjassakin voi tehdä huonot kaupat eikä liian sinisilmäinen saa olla. Jos Espanjassa sijaitsevaa asuntoa vuokraa ennen omia eläkepäiviä, voi se tuottaa tuloja.

Osa harjoittaa asuntosijoittamista hankkimalla remonttia vaativia asuntoja, jotka laittaa myöhemmin kuntoon ja myy eteenpäin voitolla. Tällöin asunnossa pitää laittaa kuntoon esimerkiksi listat, keittiö ja pesutilat. Käsistään kätevä henkilö voi saada aikaan yllättävän upean lopputuloksen melko pienin kustannuksin ja voittaa näin yllättävän paljon. Toki riskinä on se, että tulee ostaneeksi pommikunnossa olevan asunnon, jolloin asunnon saaminen edes asumiskuntoiseksi on melkoinen urakka. Aina se ei edes ole mahdollista ja sijoittaja saattaa kokea suuren tappion. Hyvä suunnittelu onkin asuntosijoittamisessa kaiken A ja O, lähteepä sijoittamista harjoittamaan millä tavalla tahansa.

Jos asuntoja haluaa ostaa ja myydä, jo melko pienellä stailaamisella saattaa pystyä nostamaan asunnon arvoa. On kuitenkin tärkeää tietää, mitä tekee. Esimerkiksi keittiön päivittäminen tai lattiapintojen uusiminen saattaa nostaa asunnon arvoa tai ainakin sen houkuttelevuutta sen potentiaalisten ostajien keskuudessa. Toisinaan jo huolellinen siivous yhdistettynä huonekalujen ja sisustustekstiilien päivittämiseen voi auttaa raikastamaan asunnon ilmettä ja parhaimmillaan tarvittavat kalusteet ja tekstiilit voi jopa lainata. Näin pieni tuunaus ei edes maksa mitään!

Osakesijoittaminen eläkepäivien turvana

Osakesijoittaminen on toinen tapa pyrkiä turvaamaan omat eläkepäivät. Myös tässä tulee tietää mitä on tekemässä, mutta oikein ajoitetut sijoitukset voivat auttaa keräämään muhkean potin eläkepäivien varalle. Vaaransa ja sudenkuoppansa toki piilee tässäkin suunnitelmassa, joten hyvä suunnittelu on jälleen kaiken A ja O. Osakesijoittamisessa kannattaa miettiä, kuinka paljon voi sijoittaa ilman, että oma arki menee liian tiukaksi. Lisäksi tulee miettiä ostojen riittävää hajauttamista ja sitä aikaväliä, jolla osakkeista on tarkoitus saada voittoa.