/Laina pelastaa kiperästä tilanteesta

Laina pelastaa kiperästä tilanteesta

 

Jokainen meistä tiedostaa varmasti säästämisen tärkeyden, ja monella onkin jonkinlainen pesämuna tallessa pahan päivän varalle. Toiselle se tarkoittaa pientä puskurirahaa pankkitilillä, kun taas jollekin muulle henkilölle se saattaa merkitä ehkäpä rahastossa, osakkeissa tai muissa sijoituksissa kiinni olevaa rahaa, jonka on tarkoitus poikia lisätuloja pitkällä aikavälillä.

Oli säästäjänä sitten kokenut konkari tai vasta-alkaja, on aivan joka tilanteeseen mahdoton varautua. Elämä voi yllättää vaikkapa rikkoutuneen pesukoneen, sairastelevan lemmikin tai reistailevan auton muodossa, ja äkillinen rahantarve voi yllättää kenet tahansa. Rahaa ei yksinkertaisesti aina ole riittävästi käytettävissä silloin, kun sitä sattuisi tarvitsemaan. Laina tuo avun näihin tilanteisiin.

Erilaisia lainoja

Vaihtoehtojen määrä saattaa hämmentää lainaa harkitsevaa. Suomessa toimii useita kymmeniä lainoja myöntäviä yrityksiä aina perinteisistä pankeista erilaisiin rahoituslaitoksiin ja muihin lainantarjoajiin. Lainoja myöntävistä tahoista voi lukea lisää Suomen rahoitusalaa valvovan Finanssivalvonnan sivuilta.

Eri tahojen tarjoamat lainat eroavat toisistaan paitsi lainamäärien ja laina-aikojen, myös sen hakemiseen uppoavan ajan kannalta. Kun rahaa hakee perinteiseen tyyliin pankista, saattaa hakemuksen teosta sen hyväksymiseen kulua pitkäkin aika. Jotkin pikaluottoa myöntävät yritykset taas saattavat myöntää lainan vain muutamissa minuuteissa – viikonpäivästä riippumatta.

Vertailu kannattaa

Koska lainaa myöntäviä tahoja ja niiden tarjoamia vaihtoehtoja on niin monia erilaisia, fiksu lainaaja tutkii eri vaihtoehdot aina tarkkaan ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Vaikka kyseessä olisikin vain pieni summa, kannattaa kilpailutus aina, sillä epäedulliseen tarjoukseen tarttuessa maksettavaksi tulee aivan turhaan korkoja tai muita maksuja, joilta olisi voinut helposti myös välttyä.

Lainojen vertailu onnistuu näppäriltä laskeskelijoilta omin päinkin, mutta apuna voi käyttää myös erilaisia työkaluja. Esimerkiksi Freedom Rahoitus on palvelu, jonka avulla löydät käden käänteessä itsellesi sopivimman lainan. Etenkin suurempien summien tapauksessa kilpailutus on ensiarvoisen tärkeää.

Miten eri lainat eroavat toisistaan?

Sopivan lainan valitsemiseen vaikuttaa ennen kaikkea se, kuinka paljon rahaa tarvitsee ja millainen maksuaika omaan tilanteeseen sopii parhaiten. Pienimmät pikalainat voivat olla suuruudeltaan vain joitakin kymppejä, kun taas asuntolainat vaikkapa satoja tuhansia. Asuntolainaa voikin olla mahdollista maksaa pois jopa 50 vuoden ajan, ja sen anominen on myös hyvin erilainen prosessi kuin usein noin 30–90 päivässä maksettavan pikalainan. Suuremmat lainat ovat melkeinpä poikkeuksetta vakuudellisia lainoja. Kulutus- ja joustoluottoihin sekä pikalainoihin taas ei tarvita vakuuksia tai takaajia.

Lainalla on aina korko, jonka voi ajatella myös sen hintana: se on siis lainan myöntäjälle maksettava korvaus alkuperäisestä summasta. Koroissa on eri lainojen välillä suuriakin eroja: pikalainojen todelliset vuosikorot ovat korkeita, mutta toisaalta laina maksetaan myös pois nopeasti. Korkoa ei siis ehdi kertyä valtaisia summia.