/Siirtyminen ansiotyöstä eläkkeelle

Siirtyminen ansiotyöstä eläkkeelle

Eläkkeelle siirtyminen

Eläkkeestä ja eläkkeelle pääsemisestä haaveillaan, kun kiivas ja stressaava työelämä alkaa rasittaa sekä henkisesti, että fyysisesti. Kun ihminen on lomalla, niin aika tuntuu menevän siivillä. Löytyy kaikenlaista tekemistä, joka on jäänyt väliin työssä ollessa. Loma kuluu yleensä alussa toipuessa työvuoden rasituksista. Lomalla pitää ladattua akkuja tulevaa työvuotta varten. Mutta kun ihminen siirtyy työelämästä pitkälle vapaalle eli eläkkeelle, niin silloin elämässä tapahtuu suuri muutos. Siirtyminen kiivaasta ja stressaavasta työelämästä on alussa aikamoinen shokki. Koko elämän jatkunut kellon kanssa kilpaa juokseminen päättyy kertaheitolla. Tämä elämänrytmin muutos on valtava muutos ihmisen elämässä. Tuntuu, että aika lisääntyy koko elämään. Nyt stressaa sellainen asia, ettei tarvitsekaan lähteä tiettyyn kellonaikaan aamulla kauhealla kiireellä kieli vyön alla kiiruhtamaan työpaikalle.

Myös merkittävä muutos tulee siitä, kun siirtyy eläkkeelle, että sosiaalinen kanssakäyminen ihmisten kanssa vähenee, ainakin alussa. Tutut ja turvalliset työtoverit jäävät työpaikalle. Aluksi tulee tietysti soiteltua ja tavattua jonkin verran työkavereita, mutta väistämättä he jäävät taka-alalle koska jokapäiväinen kanssakäyminen jää pois. Nyt tulisi itse etsiä uudet kuviot elämään, mutta sekään ei ole yksinkertaista eläkeiässä. Siksi olisikin tärkeää, että jo työssä ollessa valmistautuisi eläkkeelle siirtymiseen siten, että hankkisi työpaikan ulkopuolella olevia harrastuksia ja ihmissuhteita. Näin voisi välttää sen, että olisi myös elämää kodin ja työpaikan ulkopuolella.

Eläkeläisen toimeentulo

Tulot pienenevät huomattavasti eläkkeelle siirryttäessä. Palkkatuloista häviää noin kolmannes. Käteen jää verotuksen jälkeen sellainen summa, jolla on tultava toimeen. Käteen jäävä osuus on noin neljänneksen pienempi kuin palkka ansiotyössä. Menotkin tietysti pienenevät jonkin verran. Eläkeläisille on olemassa erilaisia alennuksia, esimerkiksi matkustaminen yleisillä kulkuneuvoilla. Harrastuksiinkin pääsevät eläkeläiset edullisemmin (esim. uimahalliin). Työvaatteisiinkaan ei enää kulu rahaa.

Työt eläkkeellä

Alussa vasta eläkkeelle siirtyneenä, kun työelämä on vain vähän ajan takana, tulee usein mieleen, että voisi vielä tehdä töitä vaikkapa osa-aikaisesti. Työnteko on täysin sallittua eläkkeellä. Työmahdollisuudet ovat kuitenkin aika rajatut. Mielellään tekisi ihan erilaista työtä, kuin varsinaisella työuralla on tehnyt. Ansiotyö ei kannata rahallisesti kuitenkaan, koska verotus kiristyy ja varsinainen rahallinen hyöty jää vähäiseksi. Mutta antaahan työnteko muita asioita esimerkiksi uusia ihmissuhteita, vaihtelua elämään ja järjestettyä ohjelmaa päivään. Laskutettaessa tehdystä työstä, laskutuspalvelu hoitaa https://frilansfinans.fi asian.

Pieniä nautintoja

Eläkkeellä ollessa ei yleensä ole kiire minnekään. Aamulla on aikaa nukkua pitkään, jos nukuttaa. Sängyssä voi venytellä ihan rauhassa ja ottaa vaikkapa pienet unoset, jos siltä tuntuu. Päivässä on kuitenkin hyvä olla pientä järjestystä. On hyvä lähteä ulos ulkoilmaan lenkille tai kaupungille asioille. Liikkuminen piristää aina. Joka päivään pitää ottaa jokin ulkopuolinen tekeminen kuten

kaupassa, kirkossa, kirjastossa, ystävän luona käyminen tai joku muu harrastus tai mielenkiinto. Nyt saa vapaasti tehdä juuri sitä mikä itseä miellyttää.

Harrastuksena liikunta

Eläkeläinen ei enää tarvitse varsinaisia työvaatteita. Liikuntaan ja vapaa-ajanviettoon liittyvät asusteen ovat nyt tärkeitä. Nyt voi panostaa mahdollisimman mukaviin ja muodikkaisiin liikuntavaatteisiin. Mieluisat vaatteet kannustavat liikkumaan enemmän ja tehokkaasti. Vaatteiden hinnalla ei ole enää niin väliä, kunhan ne ovat mukavat päällä ja kauniit omalle silmälle. Liikuntavaatteita voi käyttää myös kotivaatteina, koska ne ovat todella miellyttäviä päällä.