/Miten lapselle kannattaa säästää?

Miten lapselle kannattaa säästää?

 

Lapsen saaminen herättää monenlaisia tuntemuksia, eikä taloudellisen tilanteen turvaaminen varmaankaan ole huolenaiheista pienin. Pienen lapsen menot ovat melko pienet, mutta lapsen kasvaessa ja ikävuosien karttuessa harrastusten ja muiden menojen kustannukset yleensä nostavat kustannuksia huimasti. Ajokortti ja oman asunnon hankkiminen ovat monen aikuisuuden kynnyksellä olevan nuoren suurimpia hankintoja. Tässä artikkelissa kerromme, miten lapselle kannattaa säästää.

Näin pääset alkuun

Ihan ensimmäiseksi lapsen säästöjä varten kannattaa lapselle avata oma asiakkuus pankkiin. Vaikka asiakkuuden luominen vaatiikin jonkin verran paperityötä, on se ainoa keino varmistaa, että lapsi myöhemmin välttyy lahjaveron maksamiselta. Vaikka tili on lapsen nimissä, on vanhemmilla oikeus hallinnoida lapsen sijoituksia hänen täysi-ikäistymiseen saakka. Jos lapsen koko varallisuuden arvo ylittää 20 000 euroa, on huoltajan tehtävä maistraatille selvitys varojen käytöstä.

Mihin rahat tulisi sijoittaa?

Monet vanhemmat valitsevat säästömuodoksi yksinkertaisen säästötilin, mutta se ei valitettavasti ole kovin kannattava säästömuoto. Inflaatio nakertaa rahojen arvoa, ja toisaalta säästötilien korot ovat hyvin pienet. Toisaalta tilille säästettäessä rahat on helppo tarvittaessa ottaa käyttöön, esimerkiksi vaihto-oppilasvuotta tai ajokorttia varten.

Jos vanhemmat tuntevat jonkin verran osakemarkkinoita, voi suora osakesijoittaminen olla kannattavin sijoitusvaihtoehto myös lapselle. Salkun hallinnointia varten lapselle täytyy avata erillinen arvo-osuustili. Osakesijoittaminen on tutkimusten mukaan pitkällä aikavälillä tuottavin sijoitusvaihtoehto, ja vanhempien kannattaakin harkita sitä myös lastensa tulevaisuuden turvaamiseen.

Jos suora osakesijoittaminen ei tullu mielekkäältä ratkaisulta, sijoituksen voi tehdä myös osakerahastoon. Rahastosijoittaminen on mahdollista pienilläkin kuukausisummilla, kun taas suoraan osakkeita ostettaessa kannattaa pääomaa olla vähintään 500 euroa, jotta kulut eivät ole kohtuuttomat. Sijoitusrahastoa valittaessa kannattaa rahastoista valita se, jonka kulut ovat mahdollisimman pienet.

Eri sijoitusvaihtoehtojen kannattavuutta on mahdollista arvioida monien netistä löytyvien säästölaskurien avulla. Eri vaihtoehtojen kannattavuudesta löytyy tietoa esimerkiksi tästä artikkelista. Vaikka oma, tuttu pankki saattaakin vaikuttaa yksinkertaisimmalta vaihtoehdolta lapselle säästämiseen, ei se välttämättä ole se edullisin vaihtoehto. Pankkeja kannattaakin kilpailuttaa ja pyytää tarjouksia monista eri paikoista.